Θάλασσα, αμμουδιά και αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Θάλασσα, βουνό, πόλη ή εξοχή; Η επιλογή του ιδανικού προορισμού διακοπών είναι τουλάχιστον δύσκολη υπόθεση. Και η ΑΣ μοιάζει να την κάνει ακόμη πιο περίπλοκη. Γι' αυτό, συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για αυτά που θα πρέπει να κάνετε και αυτά που θα πρέπει να αποφύγετε κατά την περίοδο των διακοπών.

 

 

 

Δεν θα πρέπει μόνο να αποφασίσετε εάν θέλετε να επισκεφθείτε έναν προορισμό με θερμό ή ψυχρό κλίμα, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την υγρασία. Το υγρό κλίμα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο πόνο στους ασθενείς με ΑΣ1 , οπότε σκεφτείτε καλά εάν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας σε πιο ψυχρά και υγρά κλίματα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον Καναδά, καθώς και σε τροπικές περιοχές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία ή η Νότια Αμερική.

 

 

 

Εάν σκοπεύετε να δείτε διαφορετικά μέρη στο ταξίδι σας, ίσως θα είναι καλό να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο. Εάν οδηγείτε, ελέγξτε την ποιότητα των δρόμων, καθώς ακόμη και σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ισπανία μπορεί να είναι κακοτράχαλοι.

Εάν δεν είναι εφικτό να νοικιάσετε αυτοκίνητο, αναζητήστε μια εναλλακτική. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Μαρόκο έχουν καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και οικονομικά εισιτήρια πρώτης θέσης.

 

 

 

Η οικογένειά σας ή το ταίρι σας πιθανότατα γνωρίζουν εσάς και την ΑΣ. Όμως, εάν ταξιδεύετε με φίλους, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πόση βοήθεια μπορεί να χρειαστείτε. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μην εκνευριστούν. Βοηθήστε τους να κατανοήσουν ότι ίσως να χρειαστεί να επιβραδύνετε λίγο τους ρυθμούς σας και, εάν εμφανίσετε έξαρση, ίσως χρειαστεί να στηριχτείτε επάνω τους ακόμη περισσότερο -ακόμη και κυριολεκτικά

 

 

Μόλις αποφασίσετε πού θα πάτε και με ποιον, το μόνο που μένει είναι να πακετάρετε. Ακούγεται πιο εύκολο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά, από την αρχή έως το τέλος. Βρείτε τον κατάλληλο τύπο αποσκευής (συνιστούμε κάτι με ρόδες) και προσπαθήστε να πακετάρετε τα πράγματά σας όσο το δυνατόν πιο έξυπνα (επειδή δεν υπάρχει λόγο να έχετε επιπλέον βάρος).

Αφού καταφέρετε να κλείσετε τη βαλίτσα σας, είναι η στιγμή να ελέγξετε ότι έχετε τα απαραίτητα έγγραφα. Το μοναδικό πράγμα που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε είναι τα φάρμακά σας. Αρκετά από τα φάρμακα για την ΑΣ είναι «ελεγχόμενες ουσίες», επομένως ίσως χρειαστεί επιστολή γιατρού για να τα πάρετε μαζί σας. Ελέγξτε τους τοπικούς κανονισμούς που ισχύουν στον προορισμό σας εκ των προτέρων.

Όπως ξέρετε, η ΑΣ είναι απρόβλεπτη νόσος. Αξίζει τον κόπο να είστε καλυμμένοι για κάθε ενδεχόμενο με μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική ασφάλιση.

 

 

Εάν θέλετε να πάτε κάπου μακριά, πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταβείτε αεροπορικώς. Να πώς μπορείτε να κάνετε την πτήση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη:

  • Να τεντώνεστε τακτικά: Οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι γενικά κουραστικές, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι, περπατώντας για 15 λεπτά στο αεροπλάνο, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η άνεση του επιβάτη3.
  • Φερθείτε έξυπνα σε ό,τι αφορά τη θέση: Κάντε check-in νωρίς, για να προλάβετε τις καλύτερες θέσεις. Χρησιμοποιήστε ιστότοπους, όπως ο seatguru.com, όπου θα βρείτε βαθμολογία για κάθε θέση του αεροπλάνου με βάση την άνεση, για να επιλέξετε την καλύτερη. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε την πτήση σας ανάλογα με τη μέση απόσταση μεταξύ των καθισμάτων -οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βέλτιστη απόσταση για την πιο άνετη καθιστή στάση είναι 91 εκατοστά.
  • Βολευτείτε: Τα αεροπλάνα συνήθως διαθέτουν επιπλέον μαξιλάρια, κουβέρτες και κάλτσες πτήσης. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε περισσότερα από όλα αυτά, για να διαμορφώσετε το βολικό και άνετο περιβάλλον που χρειάζεστε για να νιώθετε άνετα.

 

 

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε τις διακοπές σας είναι να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας. Η ΑΣ δεν θα σας πρέπει να εμποδίσει να κάνετε οτιδήποτε, αλλά συζητήστε με τον γιατρό σας προτού φύγετε και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μαζί σας αρκετά φάρμακα.

Μη νιώσετε την ανάγκη να στριμώξετε πάρα πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα. Κάντε διαλείμματα και προτιμήστε μετά από μια δραστήρια ημέρα στα αξιοθέατα, την επόμενη ημέρα να χαλαρώσετε δίπλα στην πισίνα με ένα δροσερό ποτό. Χαλαρώστε: είστε σε διακοπές...

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τους τακτικούς ειδικούς συνεργάτες του Βήμα Μπροστά.gr
Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1-Falkenbach A et al. Pain in ankylosing spondylitis-the impact of the weather. International Journal of Environmental Health Research. 1998 [Ημερομηνία Τελευταίας Πρόσβασης Μάρτιος 2019]

2-The Global Competiveness Report 2011-2012

3-Mastrigt H et al. The influence of activities and duration on comfort and discomfort development in time of aircraft passengers. Work 54 (2016) 955–961 [Ημερομηνία Τελευταίας Πρόσβασης Μάρτιος 2019]

 

GR2003813555

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Οι πιο κοντινοί και οι πιο αγαπημένοι

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >