Φίλα με και Πές μου

Η ζωή με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι περίπλοκη, ιδιαίτερα εάν προσθέστε στην εξίσωση και τον παράγοντα «σχέσεις». Εξάλλου, η δημιουργία και η διατήρηση μιας προσωπικής σχέσης δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τους πιο υγιείς ανθρώπους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, είχα αρκετές εμπειρίες από ραντεβού και σχέσεις, ενώ υπέφερα από τη δική μου χρόνια ασθένεια και τον συνεχή πόνο. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που επανέρχεται ακόμη και σήμερα στην επιφάνεια είναι να αποφασίσω πώς θα μιλήσω για την ιατρική μου πάθηση σε έναν νέο (ή υποψήφιο) σύντροφο.

Με την πάροδο του χρόνου, βρήκα μερικές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.

 

Ραντεβού: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να μιλήσω για την ΑΣ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Μόλις γνωρίσατε κάποιον και αρχίσατε να βγαίνετε ραντεβού. Δεν του έχετε μιλήσει για το γεγονός ότι πάσχετε από ΑΣ (ή, εάν το έχετε κάνει, μιλήσατε μόνο επιφανειακά). Σας αρέσει πραγματικά και βλέπετε ότι μπορεί να υπάρχει μέλλον στη σχέση. Και τώρα τι;

Μπορεί να σας φαίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και να σας τρομοκρατεί το ενδεχόμενο να ανοιχτείτε και να μιλήσετε σε κάποιον για τα προβλήματα της υγείας σας, ιδιαίτερα σε κάποιον με τον οποίο θέλετε να αποκτήσετε προσωπική σχέση. Όμως, σε κάποιο σημείο γίνεται αναπόφευκτο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να διευκολύνετε λίγο τη συζήτηση, όταν νιώθετε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή:

 

Αξίζει τον κόπο να μιλήσετε;

Αποφασίστε εάν σας αρέσει πραγματικά το άτομο με το οποίο βγαίνετε ραντεβού, προτού αρχίσετε να αποκαλύπτετε πληροφορίες για την υγεία σας. Εάν δεν ενδιαφέρεστε για σχέση, πραγματικά δεν χρειάζεται να μοιραστείτε λεπτομέρειες για τον πόνο ή την ασθένειά σας. Η υγεία σας δεν αφορά κανέναν άλλον, ιδιαίτερα κάποιον που μόλις γνωρίσατε.

 

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Μόλις αποφασίσετε ότι σας αρέσει κάποιος αρκετά και θέλετε να επιδιώξετε μια σχέση μαζί του, είναι η στιγμή να αρχίσετε να μιλάτε περισσότερο για την υγεία σας. Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας. Μιλήστε όταν νιώσετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και όταν αισθανθείτε άνετα με το συγκεκριμένο άτομο.

 

Κάντε τη συζήτηση κατά πρόσωπο

Μιλήστε από κοντά, μη στείλετε γραπτό μήνυμα ή email, εκτός εάν δεν έχετε άλλη επιλογή. Αποκαλύπτετε πολύ προσωπικές πληροφορίες και η αποστολή τους σε έναν εικονικό κόσμο μόνο και μόνο για να πάρετε μια πληκτρολογημένη απάντηση την οποία μπορεί να παρερμηνεύσετε ίσως οδηγήσει σε προβλήματα επικοινωνίας, παρεξηγήσεις και πληγωμένα αισθήματα. Όταν μιλάτε σε κάποιον κατά πρόσωπο, δείχνετε ότι η συζήτηση είναι σημαντική και θα μπορείτε καλύτερα να αξιολογήσετε την αντίδραση του συνομιλητή σας, και εκείνος τη δική σας.

 

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Αποφύγετε τις στιγμές που βιάζεστε, που επικρατεί ρομαντική ατμόσφαιρα ή που έχετε έντονα συναισθήματα. Προγραμματίστε τη συζήτηση από πριν και ενημερώστε το ταίρι σας ότι έχετε κάτι να του πείτε. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και χαλαρώστε όσο περισσότερο μπορείτε, πριν αρχίσετε να μιλάτε.

 

Προχωρήστε βήμα-βήμα

Ξεκινήστε, αποκαλύπτοντας ένα κομμάτι όσων συμβαίνουν Προσωπικά, προτιμώ την αργή αποκάλυψη (λίγο λίγο, κατά διαστήματα) αντί του μεγάλου άλματος μεμιάς. Έχω παρατηρήσει ότι όταν αποκαλύπτω μεμιάς πάρα πολλές πληροφορίες για τα προβλήματα της υγείας μου (όπως στο πρώτο ραντεβού) μπορεί να τρομοκρατηθεί ακόμη και οι πιο θαρραλέοι άνδρες. Άνδρες που κατά τα άλλα θα ήθελαν να κάνουν σχέση μαζί μου, αλλά δεν κατανοούν την πάθηση και δεν με ξέρουν αρκετά καλά για να πάρουν μια συνειδητοποιημένη απόφαση.

 

Βρείτε τη σωστή ισορροπία

Λάβετε υπόψη τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της διατήρησης της ιδιωτικότητάς σας και του ψέματος λόγω αποσιώπησης. Εάν καταλήξετε να είστε μήνες σε μια σχέση με κάποιον χωρίς να του έχετε αναφέρει την πάθησή σας ή την έκτασή της, το ταίρι σας μπορεί να αισθανθεί ότι του έχετε πει ψέματα. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε αυτό; Και πάλι, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και προχωρήστε αναλόγως.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μου για τις σχέσεις, αλλά προσθέστε τις δικές σας ιδέες και κάντε αυτό που έχει καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς. Αυτό που έχει σημασία πάνω από όλα είναι να αισθάνεστε άνετα με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα.

 

Ακολουθήστε το ένστικτό σας και δεν θα κάνετε λάθος.

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από την Kira Lynne, τακτική συνεργάτιδα του Βήμα Μπροστά. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

GR2003813555

Επιστροφή στα βασικά

Εντοπισμός της ΑΣ το συντομότερο δυνατόν

Γνώρισε τη KIRA

author

Kira
Lynne

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η Kira Lynne είναι Life Coach, σύμβουλος επαγγελματικών υποθέσεων και πιστοποιημένη ολιστική διατροφολόγος, με έδρα το Βανκούβερ. Πάσχει από χρόνιο πόνο και ασθένεια εδώ και πάνω από 20 χρόνια, και η πορεία της για την εξεύρεση απαντήσεων την οδήγησε στο βιβλίο της με τίτλο “Aches, Pains, and Love: A Guide

Meet More Experts

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >