Διεκδικώντας πίσω το σώμα μας

Παρακολούθησα πρόσφατα το Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο ως ασθενής-δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Βήμα Μπροστά. Ενώ δεν ήξερα τι να περιμένω, μια συνεδρία σχετικά με το σεξ και τις ρευματικές παθήσεις με εξέπληξε εντελώς. Η συνεδρία με τίτλο «Ομάδα μελέτης για τη σεξουαλικότητα και τις προσωπικές σχέσεις στις ρευματικές παθήσεις» μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον, οπότε βεβαιώθηκα ότι θα μπορέσω να την παρακολουθήσω.

Για να είμαι ειλικρινής, είναι πραγματικά ένα άβολο θέμα συζήτησης για τους περισσότερους από εμάς, είτε πάσχουμε από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είτε όχι. Η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και μπορεί να εξακολουθεί να είναι ευχάριστη ακόμη και για τους πάσχοντες από ΑΣ.

Όταν μπήκα στην αίθουσα, βρήκα ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από τη συνηθισμένη αίθουσα γεμάτη καρέκλες που είναι στραμμένες σε μια σκηνή με μια οθόνη παρουσίασης διαφανειών. Αυτή η συνεδρία ήταν αλληλεπιδραστική και με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, δημιουργώντας μια οικεία ατμόσφαιρα. Με συνεπήρε μια άλλη ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα που μιλούσε σε μια ομάδα περίπου 20 ανθρώπων καθισμένων σε κύκλο μαζί με έναν σεξολόγο και έναν γιατρό ως συντονιστή. Σε ένα συνέδριο όπου σπάνια βλέπουμε ασθενείς στη σκηνή (ή ακόμη και στο ίδιο το συνέδριο) ήταν ένα αναζωογονητικό θέαμα.

Έμαθα ή μπόρεσα να ταυτιστώ με τα εξής:

 • Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες και περιορισμένη βιβλιογραφία σχετικά με το σεξ για τους ανθρώπους με ρευματικές παθήσεις.
 • Οι συζητήσεις μεταξύ ασθενών (αυτοπροσώπως) και τα online δίκτυα υποστήριξης (π.χ. οι αίθουσες συνομιλίας ή οι ομάδες στο Facebook) είναι συχνά ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους που αναζητούν συμβουλές, ιδέες και υποστήριξη.
 • Οι ασθενείς δεν αισθάνονται πάντα ότι μπορούν να ρωτήσουν τον γιατρό τους για ζητήματα που σχετίζονται με τις σεξουαλικές σχέσεις.
 • Οι γιατροί συχνά δεν γνωρίζουν σε ποιους πόρους να κατευθύνουν τους ασθενείς με ΑΣ, όταν εκείνοι τους ρωτούν σχετικά με το σεξ, ή δεν είναι ενήμεροι για τις τοπικές ομάδες υποστήριξης.
 • Είναι αυτονόητο ότι το σεξ αποτελεί ένα δύσκολο θέμα συζήτησης και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς, επειδή η θεραπεία για χρόνιες νόσους είναι από τη φύση της μια κλινική διαδικασία που αφήνει έξω το συναίσθημα.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά η εμπειρία μου ως ένα άτομο που ζει με ΑΣ και ο τρόπος με τον οποίο έχω προσαρμοστεί για να απολαμβάνω το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει. Για τυπικούς λόγους, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι γιατρός και επομένως, το γεγονός ότι κάτι έχει αποτέλεσμα για μένα δεν σημαίνει ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό για εσάς. Με αυτό ως δεδομένο, να ποια είναι η συνταγή μου για καλό σεξ για τους ασθενείς με ΑΣ:

 1. Προγραμματίστε το σεξ. Προτού δυσανασχετήσετε και προχωρήσετε στις πιο ζουμερές λεπτομέρειες, επιτρέψτε μου να πω ότι ο προγραμματισμός του σεξ μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά συναρπαστικό. Το να βάλετε το σεξ στο ημερολόγιό σας δεν σημαίνει ότι θα είναι βαρετό. Προσωπικά, προγραμματίζοντας τη σεξουαλική επαφή έχω τη δυνατότητα να προετοιμάσω το σώμα μου και το μυαλό μου για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Διασκεδάστε προγραμματίζοντας εκ των προτέρων, αντί να αφήσετε το σεξ να μοιάζει με αγγαρεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εμβαθύνετε τη σχέση σας (και να εμπλουτίσετε τη σεξουαλική σας ζωή).

  Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψη: Εάν προγραμματίσετε το σεξ για βράδυ, ξεκινήστε το πρωί με ένα γλυκό σημείωμα και διατηρήστε τη ρομαντική ατμόσφαιρα ολόκληρη την ημέρα (με τηλεφωνήματα, αποχαιρετώντας τον σύντροφό σας καθώς πηγαίνει στη δουλειά με μια χειρόγραφη ερωτική επιστολή, τρώγοντας μαζί μεσημεριανό). Κάντε ο ένας τον άλλο να νιώσει καλά ολόκληρη την ημέρα, ώστε να περιμένετε και οι δύο με ανυπομονησία ένα συναρπαστικό βράδυ. Για να είμαι ξεκάθαρη, λόγω των απρόβλεπτων αντιδράσεων του σώματός μας, ακόμη και οι προγραμματισμένες δραστηριότητες ίσως χρειαστεί να ακυρωθούν ή να μεταφερθούν για άλλη μέρα -και αυτό δεν είναι πρόβλημα.

 2. Προκαταρκτικά. Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα προκαταρκτικά. Τα προκαταρκτικά βοηθούν στη λίπανση του σώματός σας, πέραν των γεννητικών σας οργάνων, με αποτέλεσμα η συνουσία να είναι ομαλότερη. Τα σώματά σας θα ζεσταθούν μαζί και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώθετε καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μικρότερες ενοχλήσεις και λιγότερο πόνο. Μιας και αναφέρθηκα στη λίπανση, μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό.

 3. Επικοινωνία. Είναι ζωτικής σημασίας και για τους δύο (ή περισσότερους) συμμετέχοντες. Ορίστε ένα συνθηματικό που θα χρησιμοποιείτε όταν κάτι πονάει. Εάν χρειάζεται να αλλάξετε στάση, πείτε το. Μπορείτε να είστε και πολύ συγκεκριμένοι: «Πιάστηκαν οι γοφοί μου», «Δεν αντέχω πολύ ώρα σε αυτήν τη στάση», ή απλώς «Αυτό με πονάει». Είναι εξίσου σημαντικό ο σύντροφός σας να ξέρει τι σας κάνει να νιώθετε καλά, οπότε πείτε του με ενθαρρυντικό τρόπο. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι σημαντική για τα περισσότερα ζευγάρια, αλλά πιστεύω ότι είναι απολύτως επιτακτική για τα ζευγάρια που έχουν να αντιμετωπίσουν και την ΑΣ. Για εμένα, η δυνατότητα να πω ανοιχτά στον σύντροφό μου ότι δεν νιώθω άνετα με κάτι ενισχύει τη σεξουαλική μου ικανοποίηση στο τέλος, επειδή επιτρέπει και στους δυο μας να βρούμε μια νέα στάση που είναι ευχάριστη. Αντιστοίχως, η δυνατότητα να δείξω ή να πω σε κάποιον ότι το σώμα μου νιώθει πραγματικά καλά με αναζωογονεί, ιδιαίτερα όταν έχω συνηθίσει να θεωρώ το σώμα μου πηγή πόνου.

 4. Τεντωθείτε. Για εμένα, το πιο σημαντικό (να σημειωθεί ότι είπα «σημαντικό» και όχι ευχάριστο) κομμάτι του σεξ είναι το μετά. Μόλις ολοκληρωθεί η επαφή, τεντώνω τους γοφούς μου και την πλάτη μου με τη βοήθεια του συντρόφου μου. Η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στη στο τέλος της σεξουαλικής επαφής ενισχύει την οικειότητα. Βοηθά τον σύντροφό σας να μάθει για το σώμα σας με έναν τρυφερό τρόπο και του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει το σώμα σας όταν είστε ακόμη σε χαλάρωση. Μετατρέποντας κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αγγαρεία σε μια ρομαντική άσκηση, μπορεί να έρθετε ακόμη πιο κοντά.

Όσοι πάσχουμε από ΑΣ έχουμε βρει νέους τρόπους να βάζουμε πλυντήριο, να δένουμε τα κορδόνια μας ή ακόμη και να αλλάζουμε πλευρό στο κρεβάτι, όταν το σώμα μας δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Μπορούμε να προσαρμόσουμε και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε σεξ. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξ μπορεί να είναι μια απολύτως θετική, ασφαλής, απελευθερωτική και ευχάριστη εμπειρία. Το σώμα μας μπορεί να νιώσει καλά και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Ποιες είναι οι δικές σας συνταγές για το σεξ για ασθενείς με ΑΣ;

 

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από την Charis Hill, με τη βοήθεια των τακτικών ειδικών συνεργατών του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

GR2003813555

ΕΙΜΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ

ΕΙΜΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >