Εντοπισμός της ΑΣ το συντομότερο δυνατόν | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι την έχετε. Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τα αρχικά στάδιά της, τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας μπορεί να μοιάζουν με μια σειρά λιγότερο σοβαρών ζητημάτων. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδώσουμε έναν μικρό πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης στη χθεσινή βαριά τσάντα ή στη χθεσινοβραδινή περίεργη στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Δεν υπάρχει κάποια εξέταση για την επιβεβαίωση της ύπαρξης της ΑΣ. Οι αιματολογικές εξετάσεις ή η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να βρεθεί πιο κοντά σε μια διάγνωση, αλλά είναι απίθανο να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου υγείας ρουτίνας. Επομένως, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτοί οι πόνοι θα μπορούσαν να είναι κάτι περισσότερο από αυτό που δείχνουν;

Ο Δρ. Shashank Akerkar, Σύμβουλος Ρευματολόγος και τακτικός συνεργάτης του Βήμα Μπροστά, έχει δημιουργήσει ένα βίντεο και παρακάτω μοιράζεται μερικά ερωτήματα για όλους όσους ανησυχούν ότι ο πόνος στην πλάτη τους μπορεί να είναι ΑΣ:1

 

Το βίντεο που έχει δημιουργηθεί από τον Δρ. S Akerkar1

 

Υποφέρετε από δυσκαμψία στην πλάτη το πρωί και/ή πόνο στην πλάτη το βράδυ; 1,2

Όλοι είμαστε λίγο πιασμένοι όταν ξαπλώνουμε ή σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Ωστόσο, εάν συνεχίζετε να αισθάνεστε δυσκαμψία για πάνω από 30 λεπτά από τη στιγμή που σηκώνεστε ή μένετε ξύπνιοι από τον πόνο στην πλάτη σας, αυτά είναι και τα δύο προειδοποιήσεις που αξίζει να τους δώσετε προσοχή.

 

Ο πόνος στην πλάτη σας καλυτερεύει με την άσκηση, αλλά όχι με την ξεκούραση; 1,2

Ο πόνος της ΑΣ προέρχεται από τις αρθρώσεις σας που σκληραίνουν. Έχοντας αυτό στο μυαλό, παρόλο που είναι δελεαστικό να ξεκουράσετε τους πόνους σας, όταν κάθεστε ακίνητοι μπορεί να παγώσετε ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που ο πόνος στην πλάτη σας θα τείνει να επιδεινώνεται μόλις σηκώνεστε, αλλά θα βελτιώνεται αφού σηκωθείτε και κινηθείτε για λίγο.

Εάν το κλειδί για να ανακουφίσετε τον πόνο σας δεν είναι να βάλετε τα πόδια σας ψηλά, αλλά να κινηθείτε ξανά, τότε μπορεί να σχετίζεται με ΑΣ.

 

Έχετε πόνο στους γλουτούς ο οποίος μετακινείται από πλευρά σε πλευρά; 1,2

Εάν αλλάζετε θέση συχνά όταν εργάζεστε ή βλέπετε τηλεόραση, μην υποθέτετε ότι η καρέκλα δεν είναι άνετη. Η ΑΣ συχνά προκαλεί φλεγμονή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις (τα σημεία όπου τα πόδια σας προσκολλώνται στη λεκάνη σας) και αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στους μύες γύρω τους.3

 

Νιώθετε συχνά πόνο στις αρθρώσεις σας ή/και είναι ορατά πρησμένες; 1,2

Το ορατό οίδημα στις αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και οι αστράγαλοι, μπορεί να είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα αρχικά σημεία της ΑΣ. Παρόμοιο οίδημα μπορεί να εμφανιστεί στη φτέρνα, όπου οι τένοντες και οι σύνδεσμοι προσκολλώνται στον σκελετό. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή σαν ενθεσίτιδα και είναι βασικό χαρακτηριστικό της ΑΣ.

Το οίδημα μπορεί επίσης να επηρεάσει ολόκληρα δάκτυλα του χεριού ή του ποδιού, ένα χαρακτηριστικό που είναι γνωστό σαν δακτυλίτιδα ή «αλλαντοειδές δάκτυλο» (που θα πρέπει να σας δώσει μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι να ψάξετε).

 

Έχετε διαγνωστεί με άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ΑΣ; 1,2

Εάν ψάχνετε για ΑΣ, πιθανώς θα είστε σε επαγρύπνηση για προβλήματα στην πλάτη, αλλά υπάρχουν και άλλες, φαινομενικά άσχετες, παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • την αντιδραστική αρθρίτιδα
  • την ραγοειδίτιδα (ερυθρότητα και φλεγμονή της ίριδας, του χρωματιστού τμήματος του ματιού)
  • τη δερματική ψωρίαση
  • τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ασθένεια του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα)

Έχετε ιστορικό αυτών των σχετικών παθήσεων στην οικογένειά σας; 1,2

Δεν είναι μόνο η κατάσταση της υγείας σας που θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για την παρουσία της ΑΣ. Το οικογενειακό ιστορικό της ίδιας της πάθησης αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι, αλλά αξίζει επίσης να ψάξετε για σχετικές παθήσεις στο οικογενειακό σας δέντρο.

Οι σχετιζόμενες παθήσεις για τις οποίες μιλήσαμε στο προηγούμενο ερώτημα έχουν γενετικές συνδέσεις με την ΑΣ, επομένως, ακόμα κι εάν δεν τις έχετε, το γεγονός ότι ο πατέρας ή η γιαγιά σας – ακόμα και ο θείος σας – τις έχει, μπορεί παρόλα αυτά να υποδείξει αυξημένο κίνδυνο για ΑΣ.4

 

Νομίζω ότι μπορεί να έχω ΑΣ, ποιο είναι το επόμενο βήμα μου;

Η αντιμετώπιση της πιθανότητας διάγνωσης ΑΣ είναι προφανώς τρομακτική προοπτική. Ωστόσο, όσο νωρίτερα την εντοπίσετε, τόσο νωρίτερα θα την αντιμετωπίσετε και τόσο λιγότερη επίδραση θα έχει επάνω σας. Εάν εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που συζητήσαμε, πάρτε τον έλεγχο νωρίς και μιλήστε με τον γιατρό σας.
Μόλις κλείσετε ραντεβού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε, βοηθώντας τον γιατρό σας να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώστε τα ακριβή συμπτώματα που παρουσιάζετε και το πόσο συχνά τα έχετε. Σκεφτείτε πότε είναι ο πόνος σας χειρότερος και τι φαίνεται να τον ανακουφίζει.
Εξετάστε σε βάθος το οικογενειακό σας ιστορικό, προκειμένου να μπορείτε να δώσετε στον γιατρό σας έναν συνοπτικό κατάλογο των όποιων παθήσεων σχετίζονται με την ΑΣ και οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στους κοντινούς και αγαπημένους σας ανθρώπους

Μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα για καθοδήγηση ως προς το εάν ενδέχεται να έχετε αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα:

Ελβετικός Οργανισμός Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας

Θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στον γιατρό σας για την ΑΣ; Ρίξτε μια ματιά και στο άρθρο μας από τον Δρ. Ronan Kavanagh για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας. Εάν το ραντεβού σας καταλήξει σε διάγνωση ΑΣ, ξεκινήστε την πορεία σας σωστά με τη λίστα με τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς του Δρ. Philip Robinson.

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Δρ. Ronan Kavanagh, τακτικό συνεργάτη του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστa είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της Εμπνέει. Συζητάει.

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1. Rudwaleit M et al. Ann Rheum Dis 2004;63:535–543

2. Swiss Ankylosing Spondylitis Association AS Screening Questionnaire

3. Malaviya AP and Ostor Aj. Practitioner. 2011; 255: 21-4, 2.

4. Sheehan NJ J R Soc Med 2004; 97: 10–14.

 

GR2003813555

Φίλα με και Πές μου

Η ιστορία τoυ Peter

Γνώρισε τον SHASHANK

author

Shashank
Akerkar

Ρευματολόγος


Ο Δρ. Shashank M. Akerkar είναι Ρευματολόγος στο Κλινικό και Ερευνητικό Κέντρο για την Αρθρίτιδα στη Βομβάη της Ινδίας. Ο Δρ. Akerkar περιγράφει τον εαυτό του ως «ασθενοκεντρικό ρευματολόγο», ενώ τακτικά ανεβάζει tweets και κάνει αναρτήσεις στο blog του για μια σειρά θεμάτων σχετικών με τη ρευματολογία (συμπεριλαμβανομένης της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας). Είναι επίσης ο δημιουργός μιας εφαρμογής ειδικά για ασθενείς με λύκο.

Meet More Experts

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >