Ο δρόμος προς τη διάγνωση | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η πορεία από την πρώτη παρατήρηση των συμπτωμάτων της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας έως την τελική διάγνωση είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή. Κάποιοι λαμβάνουν τη διάγνωση γρήγορα, ενώ για άλλους η διαδικασία παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο. Στο παρελθόν, ο μέσος χρόνος έως τη διάγνωση της ΑΣ ήταν 8-10 χρόνια.1 Ευτυχώς, συνεχίζουμε να μειώνουμε αυτή την καθυστέρηση, αλλά επί του παρόντος πολλοί ασθενείς παραμένουν χωρίς διάγνωση και θεραπεία για μεγάλο διάστημα, αναζητώντας βοήθεια από γενικούς γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και άλλους γιατρούς, χωρίς να συμβουλεύονται ποτέ έναν ρευματολόγο.

 

Τι σας λέει το σώμα σας;

Τα συμπτώματα της ΑΣ κυμαίνονται από ήπια έως μέτρια, έως σοβαρά. Ένα από τα πιο συχνά είναι η οσφυαλγία, η οποία βελτιώνεται με την άσκηση και επιδεινώνεται με την ξεκούραση. Ορισμένες φορές, αυτός ο πόνος είναι τόσο σοβαρός που ξυπνάει τους ασθενείς τη νύχτα και περιορίζει την κίνησή τους την ημέρα. Ωστόσο, η οσφυαλγία αυτού του τύπου οφείλεται τόσο συχνά σε τραυματισμό ή εκφυλιστική αρθρίτιδα, που οι ασθενείς δεν υποπτεύονται συνήθως την ΑΣ, εκτός εάν είναι ήδη εξοικειωμένοι με την πάθηση.

 

Βρίσκοντας ανακούφιση

Η αυτοθεραπεία με παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη είναι το πρώτο βήμα για πολλούς ασθενείς. Αυτά προσφέρουν διάφορα επίπεδα ανακούφισης, από απλό αποκλεισμό του πόνου έως μείωση της φλεγμονής που τον προκαλεί. Πολλοί ασθενείς, τόσο αυτοί με οσφυαλγία που δεν έχει αποδοθεί σε κάποια αιτία όσο και εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με ΑΣ, δοκιμάζουν συχνά τη φυσιοθεραπεία. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στην έως έναν βαθμό μείωση της ενόχλησης της ΑΣ, διότι βελτιώνει την ευλυγισία, αλλά πιθανότατα δεν προσφέρει πλήρη λύση. 2-3

 

Θα υπάρχουν καλές και όχι τόσο καλές ημέρες, καθώς τα συμπτώματα ποικίλουν, αλλά το να έχετε δίπλα σας άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία σας και μπορούν να βοηθήσουν, είναι συχνά το κλειδί για μια χαρούμενη ζωή παρά την ΑΣ.

 

Καλέστε τους επαγγελματίες

Οι ασθενείς συνήθως πηγαίνουν πρώτα στον γενικό γιατρό ή παθολόγο ή ορθοπαιδικό όταν εμφανίζουν συμπτώματα που προσομοιάζουν αρκετά αυτά της επίμονης οσφυαλγίας. Οι γενικοί γιατροί βλέπουν πολλά περιστατικά οσφυαλγίας αλλά, και πάλι, στις περισσότερες περιπτώσεις υποπτεύονται τραυματισμό ή οστεοαρθρίτιδα ως αιτία, και όχι την ΑΣ. Έχοντας αυτό κατά νου, οι διερευνήσεις από τους γιατρούς συχνά ξεκινούν με ακτινογραφίες ή/και απλά αναλγητικά. Ένα από τα θέματα αυτής της προσέγγισης είναι ότι η βλάβη από τη φλεγμονή στην ΑΣ δεν μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα στις ακτινογραφίες, οπότε οι σαρώσεις μπορεί να εμφανίζονται φυσιολογικές για χρόνια, καθυστερώντας τη διάγνωση.
Για να διαπιστώσετε τη φλεγμονή της ΑΣ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαγνητική τομογραφία, αλλά αυτός ο τύπος σάρωσης είναι και ακριβός και δυσπρόσιτος, οπότε δεν είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε τόσο πρώιμη φάση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς σε αυτή τη φάση να βεβαιωθούν ότι ο γενικός γιατρός τους έχει ανοιχτό μυαλό όσον αφορά την πάθησή τους, παρά την καθαρότητα της ακτινογραφίας.

 

 

Φροντίδα από ειδικούς

Εκτός από τους γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, οι ασθενείς μπορούν να συμβουλευτούν διάφορους ειδικούς για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ΑΣ. Η εμπλοκή των γοφών και των γονάτων μπορεί να απαιτεί την εμπλοκή ορθοπεδικού χειρουργού·η φλεγμονή των ματιών χρειάζεται οφθαλμίατρο· σε περίπτωση φλεγμονής των εντέρων ή ψωρίασης, γαστρεντερολόγοι ή δερματολόγοι θα κληθούν για να βοηθήσουν.
Ωστόσο, όσο διαφορετική και αν είναι η πορεία τους, οι περισσότεροι ασθενείς θα συμβουλευτούν τελικά έναν ρευματολόγο όπως εγώ. Λαμβάνουμε ένα εις βάθος οικογενειακό ιστορικό και συνήθως ζητάμε αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσουμε την παρουσία ΑΣ. Μόλις πάρουμε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, μπορούμε να αποφασίσουμε για το επόμενο κατάλληλο βήμα, που είναι η διάγνωση, η παρατήρηση και αναμονή, ή η παραπομπή σε άλλον ειδικό.
Όποια και αν είναι τα συμπτώματα της ΑΣ σας, ο γενικός σας γιατρός και ο ρευματολόγος σας θα θέλουν να παρακολουθήσουν τη νόσο σας για να βεβαιωθούν ότι τυγχάνει της κατάλληλης αντιμετώπισης και ότι τυχόν επιπλοκές ή θέματα με τη θεραπεία επιλύονται άμεσα.

Η πορεία του κάθε ασθενούς είναι διαφορετική, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός

 

Λαμβάνοντας την κατάλληλη βοήθεια

Με επιβεβαιωμένη διάγνωση ΑΣ, και μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η εξατομικευμένη φυσιοθεραπεία είναι από μόνη της μια αποτελεσματική μορφή ανακούφισης από την ΑΣ.3 Παρότι η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να μην είναι εύκολη, δεν απαιτούνται απαραίτητα πολλές συνεδρίες. Ένα καλό σετ ασκήσεων για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, τις οποίες μπορεί να κάνετε στο σπίτι τακτικά, είναι αρκετό για τη βελτίωση της σωματικής λειτουργικότητας.
Οι ομάδες υποστήριξης και ασκήσεων μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε μια κάποια ελάφρυνση του φορτίου. Θα τις βρείτε συχνά μέσω τοπικών οργανώσεων, ενώσεων ασθενών ή ακόμη και μέσω απευθείας διαδικτυακής σύνδεσης. Το να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκεί έξω με την ίδια πάθηση, που αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να σας καθησυχάσει και να σας παρέχει υποστήριξη.
Όποια και αν είναι η πορεία σας στην ΑΣ, η συμμετοχή όχι μόνο των γιατρών σας αλλά και ομάδων ασθενών, οργανώσεων, των φίλων και της οικογένειας, ακόμη και των συναδέλφων σας από τη δουλειά, μπορεί να είναι πραγματικά επωφελής. Θα υπάρχουν καλές και όχι τόσο καλές ημέρες, καθώς τα συμπτώματα ποικίλουν, αλλά το να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία σας, είναι συχνά το κλειδί για μια χαρούμενη ζωή παρά την ΑΣ.

 

 

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Δρ. Philip Robinson, τακτικό συνεργάτη του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1. Feldtkeller et al. Current Opinion Rheumatology 2000;12(4):239-47

2. Eppeland et al. BMC Research Notes 2013;6:185

3. Passalent et al. Current Opinion in Rheumatology 2011;23:142-147

 

GR2003813555

Τι εύχομαι να ήξερα όταν διαγνώστηκα

Η ισχύς εν τη ενώσει

Γνώρισε τον PHILIP

author

Philip
Robinson

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ


Ο Δρ. Robinson είναι Σύμβουλος Ρευματολόγος και εργάζεται στο Νοσοκομείο Royal Brisbane στην Αυστραλία. Εκτός από τη θεραπεία ασθενών με ΑΣ και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες για την ΑΣ, ο Philip πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη γενετική της ΑΣ.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο διάγνωσης των ατόμων με ΑΣ νωρίτερα στην πορεία της νόσου τους, χρησιμοποιώντας καλύτερα εργαλεία και διαγνωστικά κριτήρια. Ο Δρ. Robinson συζητά για πολλά θέματα σχετικά με τη ρευματολογία, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣ, στο Twitter και το blog του.

Meet More Experts

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >