Επιστροφή στα βασικά | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Όταν πηγαίνετε στα ραντεβού με τον ρευματολόγο σας, είναι πάντα η ίδια ιστορία: ο χρόνος είναι συνήθως λίγος και οι ερωτήσεις σας πολλές. Οπότε, ζητήσαμε από τον Δρ. Ronan Kavanagh να μας βοηθήσει με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις τις οποίες κάνουν οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν πρόσφατα με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ).

 

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος/η ότι πρόκειται για ΑΣ;
Η ΑΣ είναι συνήθως πιθανολογούμενη σε νεότερους ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες. Επειδή μόνο 1 στους 20 περίπου ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία πάσχει από ΑΣ,1 οι γιατροί συνήθως χρειάζεται να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία πριν πιθανολογήσουν τη διάγνωση. Η οσφυαλγία που συσχετίζεται με την ΑΣ είναι γνωστή ως «φλεγμονώδης οσφυαλγία». Η φλεγμονώδης οσφυαλγία συσχετίζεται συνήθως με δυσκαμψία που είναι χειρότερη τα πρωινά, μετά την ξεκούραση ή τη νύχτα. Τα συμπτώματα συχνά βελτιώνονται με την άσκηση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η σωματική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά η ολοκληρωμένη διάγνωση τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει κάποιες επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, τομογραφίες και συνήθως παραπομπή σε ρευματολόγο.

 

 

Χρειάζομαι μαγνητική τομογραφία για να λάβω διάγνωση;

Η μαγνητική τομογραφία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τη λήψη ολοκληρωμένης διάγνωσης για την ΑΣ, ειδικά η τομογραφία των ιερολαγονίων αρθρώσεων. Η τελευταία διαφέρει από την τυπική μαγνητική τομογραφία του κάτω μέρους της μέσης (οσφυϊκή μοίρα), η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της αιτίας της οσφυαλγίας. Η τυπική μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην είναι επαρκής για τη διάγνωση της ΑΣ.

 

Τι είναι η εξέταση HLA B27;

Είναι μια αιματολογική εξέταση για το γονίδιο HLA B27, το οποίο μπορεί να συσχετίζεται με την ΑΣ.2 Επειδή πολλοί άνθρωποι με ΑΣ έχουν αυτό το γονίδιο, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την πραγματοποίηση της διάγνωσης. Υπάρχουν όμως και απόλυτα υγιείς άνθρωποι (από το 8%) που φέρουν το γονίδιο και δεν θα αναπτύξουν ποτέ ΑΣ σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη στη Μ.Βρετανία:3 Η ύπαρξη του γονιδίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα εμφανίσει και τη νόσο. Η εξέταση είναι περισσότερο χρήσιμη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ήδη ισχυρή υποψία παρουσίας της ΑΣ.

 

Θα μπορέσω να κάνω παιδιά εάν πάσχω από ΑΣ;

Ναι. Η ίδια η ΑΣ και οι περισσότερες θεραπείες που χρησιμοποιούνται δεν μειώνουν τη γονιμότητα. Ορισμένοι γιατροί, αλλά όχι όλοι, μπορεί να προτείνουν στις γυναίκες με ΑΣ να διακόψουν ορισμένα φάρμακα κατά την πορεία προς τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες με ΑΣ να βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ίσως χρειαστεί να ληφθούν κάποιες προφυλάξεις τη στιγμή του τοκετού (ειδικά εάν έχει προγραμματιστεί επισκληρίδιος) και με τα φάρμακα εάν πρόκειται να ακολουθήσει περίοδος θηλασμού. Εάν έχω ΑΣ, αυτό σημαίνει ότι θα την έχουν και τα παιδιά μου; Όχι απαραίτητα. Παρόλο που τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΑΣ, εμπλέκονται και πολλοί άλλοι παράγοντες. Εάν ένας γονιός με ΑΣ τυγχάνει να είναι θετικός στο HLA B27 (δηλ. φέρει το γονίδιο HLA B27), υπάρχει 50% πιθανότητα το γονίδιο να περάσει στο παιδί του. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα επαρκές για να μεταδοθεί η νόσος. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που κληρονομούν το γονίδιο δεν θα αναπτύξουν ΑΣ – ο κίνδυνος κυμαίνεται από 6,9% έως 27%.4 Για αυτούς που δεν φέρουν το γονίδιο HLA B27, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

 

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Δρ. Ronan Kavanagh, τακτικό συνεργάτη του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1. Adshead, R et al. EMJ Rheumatol. 2015;2: 103-110.

2. Schlosstein L et al. N Engl J Med 1973: 288: 704–706.

3. Sheehan NJ J R Soc Med 2004; 97: 10–14.

4. Carter N et al. Rheumatology 2000; 39: 445.

  

GR2003813555

Πρωινή χαρά

Φίλα με και Πές μου

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >