Έχετε τον νου σας στην ενθεσίτιδα | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Τι είναι η ενθεσίτιδα;

Η ενθεσίτιδα είναι η πάθηση στην οποία οι ενθέσεις, δηλ. τα σημεία όπου οι τένοντες και οι σύνδεσμοι εισάγονται και προσκολλούνται στην επιφάνεια του οστού, παρουσιάζουν πόνο και φλεγμονή.1 Θεωρείται ότι αυτή η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης σηματοδότησης μεταξύ των κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα.1

Η ανάπτυξη της ενθεσίτιδας έχει συσχετιστεί με την παρουσία του HLA B27, ενός γονιδίου που συνδέεται στενά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ).2 Οι δύο παθήσεις συχνά λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα, με 25-58% των ασθενών με ΑΣ να αναφέρουν επίσης ενθεσίτιδα.2 Πράγματι, η σύνδεση είναι τόσο ισχυρή που η ενθεσίτιδα έχει προσδιοριστεί ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΑΣ.2

 

Πού προκαλεί πόνο η ενθεσίτιδα;

Η ενθεσίτιδα μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο όπου το οστό συναντάει τένοντα.1 Συχνά επηρεάζει σημεία που συνήθως σχετίζονται με την ΑΣ, για παράδειγμα τη λεκάνη και το κάτω μέρος της πλάτης. Ωστόσο, ο πόνος της ενθεσίτιδας μπορεί επίσης να παρουσιαστεί στην περιφέρεια - στα γόνατα, στις φτέρνες (που είναι και το πιο συχνό σημείο) και στα πέλματα των ποδιών.1 Αυτό σημαίνει ότι ο πόνος σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία, όπως και στο κάτω μέρος της πλάτης, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ύπαρξης ΑΣ.4,5

 

Κύρια συμπτώματα της ενθεσίτιδας3

Εντοπίστε την νωρίς και ενημερώστε τον γιατρό σας

Η ενθεσίτιδα συχνά διαγιγνώσκεται ελλιπώς στην κλινική.5 Μπορεί να είναι δύσκολο για τον γιατρό σας να την εντοπίσει, καθώς τα προφανή συμπτώματα δεν είναι πάντα παρόντα και οι τρέχουσες διαγνωστικές μέθοδοι δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.2 Μπορείτε να βοηθήσετε να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια τηρώντας αρχείο των συμπτωμάτων σας.

Συμπληρώστε συμπληρώστε το έντυπο καταγραφής συμπτωμάτων ή το αρχείο σας κατά την διάρκεια ενός μήνα, σημειώνοντας το σημείο του πόνου και τον αριθμό των ημερών που έχει εμφανιστεί και, στη συνέχεια, δείξτε τον στον γιατρό σας κατά το επόμενο ραντεβού. Η μεγάλη εικόνα των συμπτωμάτων σας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να διαγνώσει την ενθεσίτιδα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση της συνολικής κατάστασης της ασθένειάς σας και σε μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης της ΑΣ.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο γιατρός σας θα διαγνώσει την ενθεσίτιδα, το πρώτο βήμα θα είναι συνήθως μια σωματική εξέταση, ασκώντας πίεση στα άκρα των τενόντων και των συνδέσμων για να ελέγξει για πόνο.6 Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τις περιοχές όπου έχετε νιώσει πόνο.

Μερικές φορές, η έλλειψη εμφανούς οιδήματος ή η αδυναμία πρόσβασης στο σημείο του πόνου μπορεί να εμποδίσει τη σωματική διάγνωση.5,6 Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες απεικόνισης, όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία.2,5,7 Αυτές οι τεχνολογίες είναι επίσης πιο ευαίσθητες από τις σωματικές αξιολογήσεις. Εάν ο γιατρός σας δεν έχει εντοπίσει ενθεσίτιδα, αλλά συνεχίζετε να πονάτε, μπορείτε να του ζητήσετε να διερευνήσει αυτές τις επιλογές για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του.2,5,7

 

Τρόποι για να αισθανθείτε καλύτερα

Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες πτυχές της ΑΣ, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ενθεσίτιδας. Ενώ περιμένετε, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τη δυσφορία σας. Οι γενικές συμβουλές προσωπικής φροντίδας για τις φλεγμονές θα έχουν καλό αποτέλεσμα - ζεστά μπάνια, εσωτερικές σόλες στα παπούτσια και μαξιλάρια, παγοκύστες για να καταπραΰνετε τις πρησμένες αρθρώσεις. Οι μαρτυρίες των ασθενών με ΑΣ υπαινίσσονται ότι οι εντριβές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.8

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε προσβληθεί από ενθεσίτιδα, αρχίστε να κρατάτε αρχείο των συμπτωμάτων σας και μιλήστε με γιατρό για τις επιλογές σας.

 

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Δρ. Shashank Akerkar, με τη βοήθεια των τακτικών ειδικών συνεργατών του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

  1. Schett G Enthesitis: from pathophysiology to treatment. Nat Rev Rheumatol. 2017 Nov 21;13(12):731-741
  2. Spadaro A. Clinical and imaging assessment of peripheral enthesitis in ankylosing spondylitis. Int. J. Clin. Rheumatol. (2012) 7(4), 391–396
  3. Kelsall J. What Is the Location of Enthesitis in Ankylosing Spondylitis and Psoriatic Arthritis Patients and How Do They Respond to Anti-TNF Treatment? 2015 ACR/ARHP Meeting, Abstract 2877.
  4. Kataria RK. and Brent LH. Am Fam Physician. 2004; 69: 2853-2860.
  5. Kehl A et al. Enthesitis. New Insights Into Pathogenesis, Diagnostic Modalities, and Treatment. Arthritis Rheumatol. 2016 February; 68(2): 312–322.
  6. McGonagle D and Benjamin M. Entheses, enthesitis and enthesopathy. Available at: http://www.arthritisresearchuk.org/health-professionals-and-students/reports/topical-reviews/topical-reviews-autumn-2009.aspx. Ημερομηνία Τελευταίας Πρόσβασης Μάρτιος 2019.
  7. Zhang H. Ultrasonographic evaluation of enthesitis in patients with ankylosing spondylitis. J Biomed Res. 2017 Jan 19;31(2):162-169.
  8. Chunco, R. Int J Ther Massage Bodywork. 2011; 4: 12–17. 

 

GR2003813555 

Ο Mac Reynolds εξηγεί πώς διαχειρίζεται την ΑΣ, παρά τον πολυάσχολο τρόπο ζωής του

Διατάσεις και ασκήσεις για να παραμένεις σε κίνηση

Γνώρισε τον SHASHANK

author

Shashank
Akerkar

Ρευματολόγος


Ο Δρ. Shashank M. Akerkar είναι Ρευματολόγος στο Κλινικό και Ερευνητικό Κέντρο για την Αρθρίτιδα στη Βομβάη της Ινδίας. Ο Δρ. Akerkar περιγράφει τον εαυτό του ως «ασθενοκεντρικό ρευματολόγο», ενώ τακτικά ανεβάζει tweets και κάνει αναρτήσεις στο blog του για μια σειρά θεμάτων σχετικών με τη ρευματολογία (συμπεριλαμβανομένης της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας). Είναι επίσης ο δημιουργός μιας εφαρμογής ειδικά για ασθενείς με λύκο.

Meet More Experts

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >