«Ζεστά» νέα | ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Σε ό,τι αφορά τον καιρό και την ΑΣ σας, αισθάνεστε μερικές φορές σαν ανθρώπινος ανεμοδείκτης; Είστε χαρούμενοι μόνο όταν βρέχει; Ίσως περπατάτε στη λιακάδα, προτιμάτε τον καύσωνα – ή ακόμα και την ομιχλώδη σκοτεινιά του χειμώνα; Αφήνοντας στην άκρη τα τραγούδια για τον καιρό για μια στιγμή, το Βήμα Μπροστά βγάζει έξω τις γαλότσες του, βάζει τα γυαλιά ηλίου του και ανοίγει την ομπρέλα του στον ενδιαφέροντα κόσμο του καιρού και της ρευματικής πάθησης.

Ο καιρός μαζί σου  

Μερικοί άνθρωποι που έχουν οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) πιστεύουν ότι ο καιρός επηρεάζει τα συμπτώματά τους και μαντέψτε.... Αρχίζει να αποδεικνύεται. Σε μια Ευρωπαϊκή  ερευνά για την ΟΑ, πάνω από τα 2/3 από 2942 ανθρώπους με την πάθηση που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τον πόνο τους. Είναι ενδιαφέρον, παρά το γεγονός το ότι είναι λίγο διαφορετικός ο τύπος της αρθρίτιδας τους από την ΑΣ. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφώνησαν ότι ότι ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο1,2.Ωστόσο, αυτό το οποίο δε συμφωνούν έγκειται στο αν ο καιρός επηρεάζει παθήσεις όπως η ΟΑ ή ΑΣ και, πιο σημαντικά, γιατί 

Εποχές με ήλιο

Αν κρίνουμε από μια γαλλική έρευνα, η καλύτερη εποχή για τα συμπτώματα της ΑΣ είναι το καλοκαίρι, ειδικά συγκριτικά με τον χειμώνα.2 Έχει φανεί ότι οι εποχές παίζουν ρόλο και σε άλλες ρευματικές παθήσεις, παρόλο που η καλύτερη εποχή του έτους μοιάζει να εξαρτάται από τη μελέτη που διαβάζετε – ή ίσως από το σημείο του πλανήτη όπου ζείτε.3-5 Πράγματι, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τοποθεσία, φαίνεται ότι οι διακυμάνσεις στον τοπικό σας καιρό από μέρα σε μέρα μετράνε περισσότερο από το κλίμα της χώρας στην οποία ζείτε σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.1 Προς έκπληξη των συντακτών της διεθνούς αυτής μελέτης, οι άνθρωποι που ζούσαν στην ηλιόλουστη Ισπανία ή την Ιταλία ήταν πιθανότερο να πουν ότι ήταν ευαίσθητοι στις αλλαγές στον καιρό από εκείνους που ζούσαν στην πιο ψυχρή και υγρή Σουηδία. 1

 

Δεν αντέχω τη βροχή.

Εάν έχουν σημασία οι αλλαγές του καιρού, έχει σημασία και ο τύπος του καιρού; Στην ΑΣ, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν επίσης συνδεθεί και με χειρότερα συμπτώματα, όπως και με μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμων! 2 Αλλά πραγματικά ο καιρός επηρεάζει τις αρθρώσεις, ή έχει απλά επίπτωση στο πόσο άσχημα αισθάνονται οι άνθρωποι συγκεκριμένες ημέρες; Σε πολλές μελέτες για τον καιρό, οι ασθενείς συμπληρώνουν στις έρευνες πόσο άσχημη είναι η κατάστασή τους – τις λεγόμενες «υποκειμενικές» μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις είναι σημαντικές, αλλά διαφορετικές από τις «αντικειμενικές» (όπως οι μετρήσεις των ευαίσθητων αρθρώσεων) που οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν ανεξάρτητα από το πώς αισθάνονται οι ασθενείς.

 

«Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο καιρός παίζει ρόλο, αλλά κανείς δεν συμφωνεί με ποιον τρόπο επηρεάζει ο καιρός την πάθηση και, το πιο σημαντικό, γιατί;»

Μην κατηγορείτε τον μετεωρολόγο

Επομένως, εάν δεν είναι ο καιρός το άμεσο αίτιο, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Εδώ, όπως και σε πολλές έρευνες εκεί έξω, οι απόψεις διίστανται. Οι κρύες συνθήκες και οι αλλαγές στην υγρασία, σύμφωνα με μία θεωρία, αλλάζουν το πόσο συστέλλονται ή διαστέλλονται οι αρθρώσεις – γεγονός που, με τη σειρά του, επηρεάζει την ποσότητα του πόνου που αισθάνεται ένα άτομο.6 Μια άλλη θεωρία λέει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν το υγρό στις αρθρώσεις πυκνότερο, κι έτσι γίνονται πιο άκαμπτες και πιο ευαίσθητες στον πόνο.6 Μια τρίτη, απλούστερη θεωρία είναι ότι ο ζεστός, ηλιόλουστος καιρός απλώς κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χαρούμενοι – και να αισθάνονται λιγότερο πόνο – από ό,τι οι γκρίζες ή κρύες ημέρες.6 Σε τουλάχιστον μία μελέτη ανθρώπων με ΑΣ, οι καλύτερες μετρήσεις πόνου που αναφέρονταν με ζεστό, καλοκαιρινό καιρό αντιστοιχούσαν και σε καλύτερες βαθμολογίες για την ποιότητα ζωής.

 

Και βγαίνει ο ήλιος

Επομένως, υπάρχουν δεδομένα εκεί έξω που συνδέουν τον καιρό με την ΑΣ, ακόμα και όταν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Σε τελική ανάλυση, εξαρτάται από εσάς – και τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί – το τι αισθάνεστε ότι είναι σημαντικό και τι όχι. Ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για τον καιρό.

Εάν πιστέψουμε τα δεδομένα, οι άνθρωποι με ΑΣ, όπως όλοι οι άλλοι, πρέπει να φροντίζουν να μην εκτίθενται σε υπερβολικό κρύο, υγρασία ή αέρα.2 Εάν, όπως πολλοί άνθρωποι, πιστεύετε ότι η ΑΣ σας είναι ευαίσθητη προς τον καιρό, τότε κρατήστε ημερολόγιο. Είτε είναι η βροχή του Νοέμβρη είτε ο καύσωνας που επηρεάζει την ΑΣ σας, μπορεί αυτό να είναι το πρώτο βήμα που θα θέσει εσάς – και όχι τον καιρό – περισσότερο στη θέση του οδηγού. 

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από έναν τακτικό ειδικό συνεργάτη του Βήμα Μπροστά.gr Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1.Timmermans EJ et al. BMC Musculoskelet Disord 2014; 15:66.
2. Challier B et al. Clin Exp Rheumatol 2001; 19:277–281.
3. Hawley DJ et al. J Rheumatol 2001; 28:1900–1909.
4. Iikuru N et al. Rheumtaol 2007; 46:846–848.
5. Rozin A et al. Clin Exp Rheumatol 2003; 21:161– 69.
6. Jamison RN et al. Pain 1995; 61:309–31

 

GR2003813555

Διεκδικώντας πίσω το σώμα μας

Η λίστα μου με τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >