Η λίστα μου με τα δέκα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς |  ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η ΑΣ αγαπά την άσκηση

Διάφορες δοκιμές έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση για την ευλυγισία είναι πολύ επωφελής τόσο για τον πόνο όσο και για τη σωματική λειτουργικότητα.1 Βρείτε χρόνο για να κάνετε τακτικά ασκήσεις ευλυγισίας. Στην κλινική μου, αυτοί που το κάνουν αναφέρουν λιγότερο πόνο και μειωμένη χρήση φαρμάκων.

 

Η ΑΣ μισεί το κάπνισμα

Το κάπνισμα όχι μόνο δεν είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι και ιδιαίτερα επιβλαβές για την ΑΣ. Το κάπνισμα σχετίζεται με μια γκάμα χειρότερων εκβάσεων στην ΑΣ, όπως η πρωιμότερη έναρξη της νόσου,2 η υψηλότερη ενεργότητα της νόσου3 και ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος οστικής γεφύρωσης στη σπονδυλική στήλη (αγκύλωση).4

 

Να παίρνετε τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακά σας (ΜΣΑΦ)

Στην κλινική, συχνά οι ασθενείς λένε ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αντιφλεγμονώδη (όπως η ιβουπροφαίνη) εάν δεν τα «χρειάζονται πραγματικά», επειδή ανησυχούν ότι δεν θα έχουν πια αποτέλεσμα όταν ο πόνος γίνει πιο έντονος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ΜΣΑΦ χάνουν την αποτελεσματικότητά τους εάν τα παίρνετε συνέχεια. Στην πραγματικότητα, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.5 Εάν χρειάζεται να πάρετε ΜΣΑΦ, πάρτε τα, στην απαιτούμενη δόση και κατόπιν συνταγογράφησης.

 

Ενημερωθείτε για την πρόσθια ραγοειδίτιδα (ή ιρίτιδα)

Η πρόσθια ραγοειδίτιδα (επίσης γνωστή και ως ιρίτιδα) είναι η φλεγμονή του χρωματιστού τμήματος του ματιού. Είναι συχνή στους ασθενείς με ΑΣ, εκ των οποίων 28% (μέσος όρος) θα την εμφανίσουν κάποια στιγμή.6,7 Εάν το μάτι σας γίνει κόκκινο, ερεθιστεί και αποκτήσει ευαισθησία στο φως, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας (ή να πάτε στο νοσοκομείο) και να τους πείτε πως ανησυχείτε ότι μπορεί να είναι ραγοειδίτιδα.

 

Μάθετε και για την ψωρίαση

Η δερματική ψωρίαση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό,8 αλλά είναι ακόμα πιο συνήθης στους ασθενείς με ΑΣ.7 Συχνά, η ψωρίαση είναι ένα αργυρόχροο δερματικό εξάνθημα στα γόνατα ή τους αγκώνες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο τριχωτό της κεφαλής 8. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση, οπότε εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

 

Εγκυμοσύνη και ΑΣ

Αν και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός (με διαφορετικές κατηγορίες προβλημάτων), γενικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι πάσχοντες από ΑΣ δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Συχνά, απαιτείται αλλαγή των θεραπειών όταν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μη φοβάστε να μιλήσετε στον γιατρό ή τον ρευματολόγο σας σχετικά με τα πλάνα σας για εγκυμοσύνη και δημιουργία οικογένειας.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να είναι κομμάτι της ζωής με την ΑΣ Περίπου 6,8% ασθενών με ΑΣ αναπτύσσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.7,9 Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο φλεγμαίνει το τοίχωμα του εντέρου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό ή τον ρευματολόγο σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με κοιλιακό τυμπανισμό ή πόνο, ή εάν έχετε διάρροια, αιμορραγία ή βλέννα στα κόπρανά σας.

 

Η έγκαιρη θεραπεία είναι καλύτερη θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπίσετε την ΑΣ σας, τόσο καλύτερο είναι για την πάθηση.6-10 Αυτό σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ενεργότητας της νόσου και μειωμένες επιπλοκές όπως η ραγοειδίτιδα. Μην ντρέπεστε για τη λήψη θεραπείας. Επίσης, βοηθήστε την οικογένειά σας και τους γύρω σας, ενθαρρύνοντάς τους να δουν έναν γιατρό εάν έχουν επίμονη οσφυαλγία για τρεις μήνες και πάνω. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις τρέχουσες και τις νέες θεραπείες

Ότι και αν έχετε ακούσει ή διαβάσει στο διαδίκτυο, το άτομο με την καλύτερη γνώση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών και του τι είναι καλύτερο για εσάς είναι ο ρευματολόγος σας. Συχνά, οι ασθενείς πιστεύουν ότι έχουν δοκιμάσει όλες τις θεραπείες (ή ότι τους έχουν τελειώσει οι επιλογές), οπότε δεν πηγαίνουν στα ραντεβού με τον ρευματολόγο τους.


Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και νέες θεραπείες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Εάν πιστεύετε ότι δεν επωφελείστε στο έπακρο από την τρέχουσα θεραπεία σας, βρείτε χρόνο για να μιλήσετε στον ρευματολόγο σας για αυτό.

 

Ζυγίστε τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας.

Συχνά, οι ασθενείς ανησυχούν πραγματικά όταν διαβάζουν για τις πιθανές παρενέργειες των θεραπειών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η θεραπεία με φάρμακα είναι πάντα μια ισορροπία μεταξύ των αναμενόμενων οφελών και των πιθανών κινδύνων ή παρενεργειών. Η ισορροπία που επιλέγουν οι άνθρωποι συχνά διαφέρει από αυτή την υπολοίπων. Το σημαντικότερο πράγματα που πρέπει να θυμάστε και σε αυτό το σημείο και σε όλα τα υπόλοιπα, είναι ότι πρέπει να κάνετε ερωτήσεις εάν δεν είστε βέβαιοι. Να θυμάστε, εσείς πάσχετε από ΑΣ και ακολουθείτε θεραπεία, όχι ο γιατρός. Πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με τις πληροφορίες που λαμβάνετε ή τα φάρμακα που παίρνετε. Μην ντρέπεστε, μιλήστε!

Αυτό το άρθρο συντάχθηκε από τον Δρ. Philip Robinson, με τη βοήθεια των τακτικών ειδικών συνεργατών του Βήμα Μπροστά.gr. Το Βήμα Μπροστά είναι ένας κοινωνικός ιστότοπος που βοηθά ολόκληρη την κοινότητα της ΑΣ να: Ενημερώνεται. Μοιράζεται. Εμπνέει. Συζητάει.

 

Βιβλιογραφία- Παραπομπές

1. Lim HJ et al. Rheumatol Int 2005; 25:225–229.
2. Videm V et al. J Rheumatol 2014; 41:2041–2048.
3. Wendling D, Prati C. Expert Rev Clin Immunol 2013; 9:511–516.
4. Poddubnyy D et al. Ann Rheum Dis 2013; 72:1430–1432.
5. Haroon N et al. Ann Rheum Dis 2012; 71:1593–1595.
6. Robinson PC et al. Arthritis Rheumatol 2015; 67:140–151..
7. Stolwijk C et al. Ann Rheum Dis 2015; 74:65–73.
8. Langley RG et al. Ann Rheum Dis 2005; 64(suppl2):ii18–23.
9. Smale S et al. Arthritis Rheum 2001; 44:2728–2736.
10. Calin A. Taurog JD, Ankylosing Spondylitis, Chapter 3 

 

GR2003813555

«Ζεστά» νέα

Πρωινή χαρά

Γνώρισε τον PHILIP

author

Philip
Robinson

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ


Ο Δρ. Robinson είναι Σύμβουλος Ρευματολόγος και εργάζεται στο Νοσοκομείο Royal Brisbane στην Αυστραλία. Εκτός από τη θεραπεία ασθενών με ΑΣ και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες για την ΑΣ, ο Philip πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη γενετική της ΑΣ.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο διάγνωσης των ατόμων με ΑΣ νωρίτερα στην πορεία της νόσου τους, χρησιμοποιώντας καλύτερα εργαλεία και διαγνωστικά κριτήρια. Ο Δρ. Robinson συζητά για πολλά θέματα σχετικά με τη ρευματολογία, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣ, στο Twitter και το blog του.

Meet More Experts

ΒΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σταθούν δίπλα σου όταν είσαι με καλή διάθεση και να σε υποστηρίξουν εάν η διάθεσή σου δεν είναι καλή. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να λάβεις πρακτικές συμβουλές για το πως να ζεις με την ΑΣ.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >